Det är inte ovanligt att komplikationer uppstår när ett föräldrapar beslutar sig för att avsluta sin relation.
För många är detta första gången de ställs inför juridiska frågor. Med rätt stöd och adekvat kunskap kan den frustration och oro som kan uppstå mildras avsevärt. Om situationen eskalerar till en rättegång krävs insikt i juridiska förfaranden som man kanske inte hade förväntat sig att behöva handskas med. Även om frågan om rättegångskostnader kan tyckas vara mindre viktig i jämförelse med parternas välbefinnande, är kostnaderna ändå ofta en källa till ångest och bekymmer för de berörda. Därför är det av yttersta vikt att skaffa sig informationen så tidigt som möjligt för att kunna fokusera på det som verkligen betyder något – att hitta den bästa lösningen för barnen och upprätthålla en god relation till båda föräldrarna. Genom välinformerade föräldrar och rådgivare kan frågan om rättegångskostnader vid en vårdnadstvist undvikas att skugga över huvudfrågan.
Den övergripande regeln när det handlar om vårdnadstvister är följande: vid familjerättsliga mål står varje part för sina egna kostnader, men inte för motpartens. Detta gäller oavsett utfallet av rättegången – oavsett om du "vinner" eller "förlorar". Kostnaderna för saker som juridiskt ombud, eventuella vittnen och experthjälp ska täckas av respektive part. Det kan vara lätt att tro att om rättegången inte resulterar i beslut enligt dina önskemål så måste du stå för alla kostnader, men så fungerar inte den svenska lagstiftningen. Visst kan det finnas undantag. Om domstolen anser att en part medvetet har förhindrat rättegången genom försumlighet, utebliven närvaro eller upprepade stämningar kan denne bli tvungen att täcka hela kostnaden.
Finansiering av rättegångskostnader
Rättegångskostnader vid vårdnadstvister är sällan något som de flesta har förberett sig ekonomiskt för. Det finns olika alternativ för finansiering, och nedan presenterar vi de vanligaste.
- Rättsskyddsförsäkring: Många hemförsäkringar inkluderar rättsskydd. För att få exakt information om vad som gäller för din situation bör du kontakta ditt försäkringsbolag. Vanligtvis tas en självrisk på 20-25% av kostnaden ut. Det finns oftast tidsbegränsningar och en kostnadstak som kan ligga mellan 100 000 och 250 000 kronor. Rättshjälp: Om du har begränsad inkomst och förmögenhet, och inte har rättsskydd genom din försäkring, kan staten täcka dina rättegångskostnader.
- Advokatfirmor: Det är även vanligt att advokatbyråer kan erbjuda olika finansieringsalternativ, som lån eller avbetalningar, i vissa fall.
Oavsett vilket alternativ som passar dig bäst är det viktigt att ta kontakt med en juridisk rådgivare för att få mer information och vägledning.
Andra inlägg
- Tips för dig som har hamnat i en arvstvist
- Familjerätten: Din guidning i familjens juridiska värld
- Vem bestämmer över barnens vårdnad vid vårnadstvister?
- Vårdnadstvist Stockholm - klar ökning
- Viktigt att känna förtroende för sin advokat i Solna
- Gör besiktning mot dolda fel i hus
- Aktieägaravtal vid ny delägare
- Fastighetsjurist i Stockholm när du behöver en experts hjälp
- Hitta den bästa advokaten för dina behov i Stockholm