Antalet vårdnadstvister i Sverige har ökat markant under senare år. Från att ha varit en ganska marginell sak har det kommit att bli väldigt vanligt att vårdnadshavare efter en separation inte kan komma överens om boende, om skola och andra saker som rör barnets liv - något som leder till att man inleder en vårdnadstvist i Stockholm. Mellan åren 2008-2018 såg man en fördubbling av vårdnadstvister och det säger en hel del.
En stor anledning till denna ökning tros ligga i att skälen för att söka ensam vårdnad om barn har förändrats. Förr så skedde detta om det fanns mer uppenbara skäl: kriminalitet, missbruk, hot, våld, psykiska besvär, risk för kidnappning och så vidare. Där fanns det också en uppenbar risk för att barnen skulle fara illa - och en vårdnadstvist i Stockholm blev en lika given som uppenbar lösning.
Numera kan man emellertid ange samarbetsproblem som skäl för att initiera en vårdnadstvist i Stockholm. Ett diffust begrepp där allt från sena lämningar, missade hämtningar eller exempelvis en ovilja att svara på sms, mail eller samtal kan innebära att man potentiellt kan förlora vårdnaden om sina barn.
En vårdnadstvist kan ske av helt fel skäl
Missförstå oss rätt: det är ett problem om man hela tiden lämnar sent, missar att hämta eller ignorerar samtal och upprepade gånger tyder på att man kanske inte är lämplig som vårdnadshavare.
Vår poäng är dock att många använder sig av skälet samarbetsproblem som ett svepskäl för att skada den andra. I själva verket kanske det snarare handlar om svartsjuka och hämnd snarare än att den forne partnern är olämplig som vårdnadshavare. Är det så - ja, då finns all anledning att dra i bromsen, backa och börja tänka rationellt.
En vårdnadstvist i Stockholm som sker av dessa skäl är förkastlig. Dels så slösar man på statens resurser, dels så kan man skada barnen - en vårdnadstvist är ytterst påfrestande och prövande för barn - och dels så kan man också sätta sig själv i en situation där allt slår tillbaka på en själv och där man själv kan förlora vårdnaden. En vårdnadstvist kan vara nödvändig - men den måste ske av rätt skäl och med omsorg om barnen.
Andra inlägg
- Tips för dig som har hamnat i en arvstvist
- Familjerätten: Din guidning i familjens juridiska värld
- Vem bestämmer över barnens vårdnad vid vårnadstvister?
- Vad kostar det att gå igenom en vårdnadstvist?
- Viktigt att känna förtroende för sin advokat i Solna
- Gör besiktning mot dolda fel i hus
- Aktieägaravtal vid ny delägare
- Fastighetsjurist i Stockholm när du behöver en experts hjälp
- Hitta den bästa advokaten för dina behov i Stockholm